Начало Реклама Кариери Контакти

Какво ново

“Забавното лятно четене” 2014 завърши, обявиха победителите

2014-09-15
Вчера, точно преди първия учебен ден, бяха обявени победителите в ежегодната мащабна кампания за насърчаване на детското четене, провеждана от детския портал Az-deteto.bg съвместно със Столична библиотека. „Забавното лятно четене“ тази година събра над 10 500 участника, което е с 2000 деца повече от миналата година и рекорд от началото на кампанията. Наградите бяха връчени от специалните посланици на инициативата, сред които актрисата Силвия Лулчева, детската писателка Весела Фламбурари, поета Марин Бодаков, представители на Столична библиотека и на партньора на кампанията ЧЕЗ.

Признанието за най-четящ град малко изненадващо отиде при Самоков, който спечели с 3658 прочетени от децата в града книги и с незначителна разлика пред миналогодишния победител – Русе. За най-четящо училище обаче беше обявено СОУ „Христо Ботев“, именно от дунавския град. „Най-четящото дете“ за тази година стана 11-годишната Теодора Станоева, показала наистина завидна любов към знанието. Наградата за най-активен участник от началото на проекта отиде при 12-годишната Моника Михова, а призът за най-активен млад читател – първокласник, прочел най-много книги от връстниците си в цялата страна – беше спечелен от София Митева. Тя сподели с гостите на събитието защо обича да чете и разказа за нейната любима книга „Матилда“.

„Кампанията „Забавното лятно четене“ с всяка следваща година събира все повече малки ентусиасти. Знаем, че книгите са нещо много важно, а тези деца тук ни показват, че, противно на много мнения, обичат да четат. Пожелавам на всички участници още много прекрасни мигове с книгите, очаквайте „Забавното лятно четене“ 2015 и не забравяйте да продължавате да попълвате своите онлайн читателски дневници, защото за хубавата книга няма сезони“ – каза Мария Дуковска, главен редактор на детския портал Az-deteto.bg по време на награждаването. От своя страна Албена Ихтиманска, директор на общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Самоков, каза: „Един от основните акценти в нашата работа и принос за успеха ни днес е сприятеляването на децата с книгите. А това, че в кампанията бяха включени издания не само от задължителната литература, а и такива, които съвпадат с интересите на съвременните деца, съдейства за повишаването на интереса.“
Още новини
27.04 Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR по време на майските празници
15.04 Блокчейн технологиите и разплащанията с криптовалута – част от бъдещето на банковия и финансов свят
12.04 Как технологиите променят дигитални разплащания – във второто онлайн издание на Tech of Tomorrow
08.04 Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации в следващите години ще идват предимно от бизнеса
31.03 Технологиите, които променят бизнеса и финансите – в поредица онлайн издания на Tech of Tomorrow

Към всички новини>>