Начало Реклама Кариери Контакти

Какво ново

Броени дни остават до финала на конкурса „Моят любим литературен герой“

2014-08-12
Броени дни остават до финала на конкурса „Моят любим литературен герой“. Набирането на творби ще продължи до края на август, а резултатите и победителите ще бъдат официално оповестени и наградени на финалното събитие за кампанията „Забавното лятно четене“ 2014, което ще се състои на 14 септември в книжен център Greenwich. В състезанието за детско творческо писане могат да участват дечица между 6 и 14 години.

Любопитен факт е, че до този момент за конкурса са изпратени повече стихотворения, отколкото разкази. Интересно е също, че когато децата обясняват защо харесват даден герой, всички акцентират върху факта, че го харесват, не заради това, което прави или как изглежда, а заради положителните му качества, като честност, доброта, смелост, солидарност...

“Интересно е също, че повечето дечица пишат за добре познати герои, с които са израснали техните родители като Мечо Пух, Карлсон, Пипи Дългото чорапче, Малкият принц... Само 2-ма от участниците досега са писали за герои от по-нови книги, издадени миналата година.“ – споделя Мирела Любенова, журналист от Az-deteto.bg и координатор на конкурса.

Един от участниците, Константин Георгиев (13 г.) е написал, че най-любимите са му героите, които той сам създава. "Смятам, че всяко дете има любим литературен герой, защото всички ние, децата, обичаме да четем! И ако заедно обединим усилия, можем да създадем една безкрайна и чудесна приказка, която ни учи на много неща и същевременно ни забавлява!", добавя той.

В журито на конкурса се включиха младите български детски автори Петя Кокудева и Марин Бодаков, както Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg и специалистът по творческо писане Добрина Добрева – журналист от БНР. Те ще оценяват журито в две възрастови групи – от 6 до 10 и от 10 до 14 години.

„Забавното лятно четене“ продължава през цялото лято и ще завърши непосредствено преди първия учебен ден. На 14 септември ще бъдат оповестени и резултатите от летния, най-активен период на кампанията – там ще се разбере колко деца са взели участие само през 2014 г, кои са най-активните от тях, кои са най-четените книги, кое е най-четящото училище и най-четящият град.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, „Заедно в час“ и с подкрепата на UNICEF. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.

Още новини
27.04 Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR по време на майските празници
15.04 Блокчейн технологиите и разплащанията с криптовалута – част от бъдещето на банковия и финансов свят
12.04 Как технологиите променят дигитални разплащания – във второто онлайн издание на Tech of Tomorrow
08.04 Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации в следващите години ще идват предимно от бизнеса
31.03 Технологиите, които променят бизнеса и финансите – в поредица онлайн издания на Tech of Tomorrow

Към всички новини>>